Z-wonen bouwt duinvilla: vakantiegevoel pur sang

Bron: eigenhuisbouwen.nl

We kijken eerst nog over de ‘duinvilla’ van Henny en Gerard heen. Niet dat dit woonhuis onbeduidend is; integendeel maar omdat het nu al de ‘couleur locale’ van Oostvoorne ademt, nog altijd Zuid-Holland en niet Zeeland.

 Deze voornamelijk wit gekeimde, frisse schoonheid heeft een boel te pronken en wil dat best weten, met name aan de achtertuin die nog meer prijsgeeft, zoals een onverwacht zwembad bijvoorbeeld. “Het is helemaal Gerard’s ding, écht zijn huis geworden, hoor…” haast Henny zich te melden onder minzame glimlach van Gerard, die wel weet dat ook Henny haar steentje(s) heeft bijgedragen. Samen voelen zij zich blijkbaar heel erg thuis. Gerard: “als je werkzaam bent in de ruimtelijke ordening en ook nog eens bouwersbloed hebt, dan wil je uiteindelijk niets liever dan zélf een woning bouwen, écht naar je hand zetten!” Als (‘mede’) architect werd Jan Robijn van Z-Wonen betrokken: “hij tekent nog écht en niet met een computerprogramma…”

Huis naar eigen hand

Met gulden snede blijkbaar is deze woning met onverbloemde landhuistrekken op papier gezet, met veel gevoel voor details en kwaliteit ook, zoveel is duidelijk. Wij zien veel woningen maar dit is er zo één die het helemaal hééft. Natuurlijk is dat ook aan Henny en Gerard zelf te danken. Zij hebben een ruw plan voor ogen gehad en gaven Z-Wonen ook enkele duidelijke woonwensen: “voor de stijl hebben we samen veel rondgekeken in bijvoorbeeld Ouddorp, verder wilden we overal veel contact met de tuin, voor en achter en bijvoorbeeld ook vanuit de keuken rondom zicht. Dit moest vooral een huis worden met veel licht, bestaand daglicht en dus ook veel uitzicht. Andere voorwaarde was dan ook het open tuinhuis met buitenkeuken.” Dit echtpaar woonde wel in Oostvoorne maar kwam via een omweg op het spoor van deze nieuwe(!) kavel, al zou je dat door de weelderige, bijna Engelse tuin zeker niet zeggen! Het perceel is ca. 1150 m2 en dat is niets teveel, gezien die tuin maar ook gezien het zwembad en het tuinhuis. Aan de open, toegankelijke voorzijde kun je overigens nog steeds prima een aantal automobielen kwijt. Dat is aan de straatkant, hier is al het nodige te genieten, al valt de woning perfect in stijl met rest van de woningen. De feloranje keramische dakpannen zonder glanslaag, de witgekeimde (chemische verbinding met steen) bakstenen, de licht uitkomende schoorstenen, de hardstenen afsluitplaten op de geveleinden, de bijzondere roedenverdeling op de ramen, de functionele luiken daarbij met de hardstenen dorpels, het Vogelenzang steentje met donkere voeg als stevig trasraam. De fraaie gootlijsten met zinken goten en dito regenpijpen. Krachtige stijlelementen dus en op voorhand een klassieke woning. Eenmaal door de genoemde schutting begint een tuin die zó als decor in een Engelse tv-thriller zou kunnen dienen. Hier gaat een stenen gedeelte van de muur in felwit met drie-op-een-rij raampjes plots over in een landelijk zwart gepotdekseld deel, ook met ingepaste raampjes: licht is belangrijk! Vanuit de fraaie tuin krijgen we dus meer een Engels landhuis, nee het is meer Mediterraans.. of toch meer de Ouddorpse stijl… allemaal ok, het is Oostvoorne, met dank aan Jan Robijn en de bewoners! Het is een eenheid in romantiek, natuurlijk mét de tuin, natuurlijk ook met het tuinhuis en zelfs met het zwembad. Veel meer hadden Gerard en Henny niet voor ogen kúnnen hebben. Zittend en genietend, het weer zit vandaag ook mee, in het tuinhuis naast het lonkende zwembad is dit wonen in optima forma, sterker nog: een vakantiegevoel…

Tot in de puntjes

Het hoofdgebouw, op traditionele wijze gemetseld, ook de binnenmuren, heeft twee verdiepingen waarvan één de zolderetage vormt, gelukkig via vaste trap bereikbaar. Ook het tuinhuis met overdekt terras is perfect geïsoleerd en door dezelfde aannemer gebouwd; met complimenten dus aan ‘local hero’ Van Reek uit Oostvoorne, mede verantwoordelijk voor alle handgemaakte kozijnen, ramen en deuren, hardstenen raamdorpels bovendien. Aan de achtergevel zien we nog een dakpunt met staande schroten in speelse stijl en zelfs een eigen gevelteken. Veel raampartijen aan deze kant en een charmant verspringende daklijn. In het voorste puntdak dat voornamelijk de keuken herbergt zit een leuke a-symmetrische knik. De hoogste dakpunt erachter is 9.40 meter hoog. Eén schoorsteen is voor de open haard. In de andere zijn allerlei andere zaken ondergebracht, luchtuitlaten, leidingen en dergelijke. Deze woning is natuurlijk tuingericht, precies wat de bedoeling was, heeft bovendien nog eens een tuinhuis aan de overkant van die tuin. Het woonhuis is ca. 1500 m3 en het tuinhuis meet ca. 330 m3. Onder beide gebouwen is geheid, jawel, zelfs op deze ogenschijnlijk veilige zandgrond waren schroefpalen echt nodig. De totale afbouw heeft weliswaar een kleine twee jaar geduurd maar… dan heb je ook wat! Zo vond ook de welstand die dit ontwerp al snel goedkeurde. Onzes inziens is het zwembad in de tuin wel heel leuk en prettig als het volop zomer is maar of het ook zo mooi past in het geheel der dingen? Als de tuin én het huis een zowat Engelse landhuisstijl vertegenwoordigen had dit misschien beter een passende vijver met waterlelies kunnen zijn, als je een perfect vakantiegevoel nastreeft daarentegen, hoort het er zeker bij.

Het interieur munt uit in rustige kleuren, grote ruimtes, fraaie inrichting en zoals gewenst inderdaad veel licht, van alle kanten. Door een buitengewoon kundige timmerman in te huren is door het hele huis heen een landelijke, klassieke stijl toegepast (incl. Wijntjes beslag) die behalve romantiek en schoonheid ook een groot praktisch nut heeft. Gerard heeft in zijn streven naar perfectie geen ruimte onbenut gelaten, nergens verzuimd om alles keurig onder te brengen, nétjes en functioneel te houden. Je bouwt je eigen huis, of niet uiteraard! Tot en met de hoogste zoldernok ziet het er dan ook zeer verzorgd uit, vrijwel alles gemaakt met ‘tulpenhout’, de echte tulpenboom, familie van de snel groeiende Amerikaanse zilverpopulier. Verder ook veel natuursteen in het interieur, bij aanrechtbladen, tafelbladen en dergelijke. Na de entreehal gaan we linksaf naar de living met diverse hoeken en afsluitbare tussendeuren. Rechts daarvan gaat het geheel via de eetkamer over in de open woonkeuken, je staat hier bijna in de tuin, hierbij is de bijkeuken in het gepotdekselde gedeelte, hier zijn ook een logeerkamer met badkamer en inloopkast. De garage is binnendoor bereikbaar. Een fraaie houten trap gaat met vloeiende beweging naar de overloop. Hier zijn drie slaapkamers, waarvan één hoofdslaapkamer met inloopkast, een zeer ruim kantoor, een badkamer. Via een toegangsdeur komen we op de zolderetage: twee leuke slaapkamers met een lange bergzolder. Dit woonhuis is precies geworden wat de eigenaars zochten, landelijk met vakantiegevoel, tuingericht en áf tot in de puntjes. Zucht, de vraag lijkt slechts: ‘is deze villa ook te huur, in juli/ augustus of zo?’ PM

Bekijk de foto's