Z-wonen het huis van de makelaar zelf...

/www.eigenhuisbouwen.nl/

Het is een veel gemaakte denkfout en ook wij trappen er bijna in: het pittoreske Ouddorp en Goedereede, voorbeelden van fraaie vissersdorpen liggen niét in Zeeland maar behoren nog tot Zuid-Holland.

Natuurlijk is er een knipoog naar ‘de overkant’ qua landschap of de zee als gemeenschappelijke vriend en vijand; ook de architectuur is kenmerkend. Maar het doel van ons bezoek is nochtans géén wit, langgerekt gebouw uit twee delen met een felrood pannendak. Nee, de woning van Angelique en Jan Bezuijen is meer een met België verwant woonhuis, wel degelijk met sterk landelijk karakter maar ook met iets voornaams. Bij deze woning is de aanbouw links met name gereserveerd als makelaardij. Verder is dit dus de woning van de makelaar zelf: www.bezuijenbemiddeling.nl en zowel Z-Wonen als dit bijzondere woonhuis met prachttuin stellen niet teleur!

Niet te modern

Het vreemde is dat Ouddorp voor een fors gedeelte geen stoepen kent. Jan legt uit: “van oudsher bracht men de woningen zo ver mogelijk naar voren aan de straatkant. Dan had je achter des te meer om te gebruiken voor je broodwinning.” In de tuin vallen direct de aarden wallen op: “schurvelingen” heten ze en ze zijn gemaakt om het land tegen de notoire wind te behoeden, door mensenhanden opgetrokken en inmiddels vaak rijkelijk begroeid met bijzondere vegetatie en…beschermd! Maar voordat we de fraaie tuin bewonderen is er eerst het huis zelf. Z-wonen, architectenbureau uit Middelharnis, in casu Jan Robijn tekende voor het ontwerp, in nauwe samenwerking met de bewoners. “Jan Robijn wilde eigenlijk wel een beetje moderner maar wij houden toch van de landelijkheid. Ook de welstand ging niet zomaar overstag, daar hebben we nog een figuurlijk robbertje moeten knokken.” Uiteindelijk staat het er zoals het is: een fraai en evenwichtig landelijk geheel. Met een frontaanzicht dat niet symmetrisch lijkt maar dat komt door de uitbouw links (kantoor) en de keukenuitbouw rechts. Het middengedeelte is wel degelijk in perfecte balans, als een notariswoning bijna, maar niet helemaal! Er is een kenmerkend en uitkomend ‘middenschip’. Wie hierdoor naar binnengaat kan zó met het licht mee aan de achterkant weer naar buiten en de tuin in: een gulden regel in veel Nederlandse woningen. Maar aan de tuinkant wordt het mede door een slimme knik in het dak toch weer even iets anders, met als bonus een zeer natuurlijke veranda! Landelijk blijft het maar hier is meer een landhuis, met veel gevoel voor stijl opgetrokken. We zien twee schoorstenen en een antraciet keramisch pannendak. Aan de achterkant zijn drie dakkapellen gekomen, met zink bekleed. Ook is er een zinken goot met dito vierkante afvoerpijpen en de goot wordt gedragen door een hardhouten lijst met klossen ondersteund. We zien hardstenen ornamenten als dorpels, treden en als trasraam. Meest in het oog springend en ook verantwoordelijk voor de Belgische ‘looks’ zijn de ca. 400 jaar oude authentieke IJsselsteentjes, iets terugliggend gevoegd en bovendien opgesmukt met hanenkammetjes en bijvoorbeeld hardstenen dekplaten. Er zijn hardhouten deuren, ramen en kozijnen, voorzien van hardstenen dorpels. De voordeur met kleine luifel is met klassieke ‘zijlichten’ geïntegreerd in de ‘toren’. Een woning die in de breedte is opgezet en daarmee nog altijd de lijnen volgt van de oude boerderij die er ooit stond: een klein woninkje (nu woonkeuken) met een grote schuur (nu grote woongedeelte) en de traktorschuur (nu kantoor). Z-Wonen is ook verantwoordelijk voor de carport rechts in de tuin en het charmante, deels gepotdekselde tuinhuis met buiten/binnenkeuken links in de weelderige tuin met onder andere de langgerekte koikarpervijver. Dit prijswinnende tuinontwerp is van Wijsman hoveniers uit Waddinxveen. De totale oppervlak van deze bouwkavel met supertuin is ca. 8300 m2!  Bouwbedrijf Cees van der Linden (local hero in Ouddorp) was een jaar bezig met deze klus en bracht het “voorbeeldig” tot stand, met goed en regelmatig overleg, zoals dat ook hoort, zeker tussen plaatsgenoten. Z-Wonen’s Pieter de Munnik en Jan Robijn namen zelf de bouwbegeleiding voor hun rekening. De oude woning van Angelique en Jan is destijds ook via Z-Wonen tot stand gekomen, ook deze keer is de familie vol lof over ontwerp en realisatie.

Functioneel ingedeeld

Jan: “wij hebben alles om te wonen op de begane grondvloer, plus het kantoor. De kinderen hebben hun eigen verdieping. Er is een manshoge zoldering over de volle breedte, via vlizotrap bereikbaar maar die hebben we vrijwel nooit nodig. Leuk om te weten is dat wij hier alle beslag van roestvrij staal hebben laten monteren, anders maakt de zeelucht er snel korte metten mee; je zit hier op loopafstand van de stranden. Al hoor je slechts vogels en soms het ruisen van de zee.” De inhoud van deze traditioneel opgemetselde woning is berekend op 1330 m3. Er is niet geheid, dit is perfecte zandgrond; er is eerst een prefabkelder van ca. 2,5 bij 5 meter geplaatst. Een aantal wensen van de bewoners: de sterke tuingerichtheid met de veranda, een lange vijver voor de koikarpers en steuren!, de oude baksteentjes, de plaatsing iets van de weg af (goed parkeren), een bijzondere trap in huis: betonnen ondergrond met baksteentjes als tussenschotten en gepolijste Belgische hardsteen als treden, het geïntegreerde kantoor beneden, zoveel mogelijk alles gelijkvloers beneden, goed zicht vanuit de woonkamer, slaapkamer en keuken op de tuin: er is een sterke associatie met water. Jan is immers altijd beroeps-zeevisser geweest. Ook achteraan op het ‘landgoed’ is nog een ‘wilde’ vijver met vissen en er zijn sowieso veel dieren op het terrein. Mooist van alles is dat Jan en Angelique, makelaars vanzelfsprekend, ook wel weer bereid zijn om al dit moois desnoods te koop aan te bieden en vanwege het “pure plezier in bouwen met Z-wonen nog weleens iets fraais tot stand willen brengen”. Het huis van de makelaar zogezegd, is dus te koop… met Ouddorp als bonus.

Bekijke de foto's