Z-wonen, twee stijlen één gedachte

Bron: eigenhuisbouwen.nl

Als we aan de voorzijde van dit ‘project’ aan het fotograferen zijn, vraagt een passerende mevrouw “of wij soms de eigenaars zijn?” Heel even komen we in de verleiding om die open vraag met “ja” te beantwoorden maar de eerlijkheid wint het weer.

Als we aan de voorzijde van dit ‘project’ aan het fotograferen zijn, vraagt een passerende mevrouw “of wij soms de eigenaars zijn?” Heel even komen we in de verleiding om die open vraag met “ja” te beantwoorden maar de eerlijkheid wint het weer. “Nee mevrouw, was het maar waar…” Mevrouw antwoordt: “Nu ja, ik bedoel maar: dit is toch zo’n mooi geheel, al vanaf het moment dat het gebouwd werd is dit een echte verrijking voor dit plein en voor de straat…zo mooi!” Toevallig…maar wat is toeval, staan de mannen van Z-Wonen, Jan Robijn en Pieter de Munnik, samen grotendeels voor het ontwerp van dit fraaie pand verantwoordelijk, náást de fotograaf en natuurlijk glunderen zij van oor tot oor. Hoe leuk is het om zulke dingen te vernemen op een moment dat je samen met Kavel & Huis® op bezoek bent bij de woning van Hanneke en Johan en hun zeven (!) kinderen. Lees mee, geniet mee.

Vol verrassingen
Mooist van alles is nog dat dit woonhuis eigenlijk bestaat uit twee (2!) woningen, het zijn door architect Jan Robijn slim bedachte dubbele voorgevel-partijen met één ‘lekker’ grote binnenkant; een gezellig warm interieur dat ook gezien mag worden. Hier is zonder twijfel iets heel bijzonders tot stand gekomen, niet in het minst ook door toedoen van trotse Johan zelf, die weliswaar werkzaam is in de serie-matige woningbouw maar die een enorm aandeel blijkt te hebben in de detaillering en de kwaliteit van de bouw zelf. Het interieur is dan weer goeddeels onder de toeziende (blauwe) ogen van Hanneke tot stand gekomen. De verbintenis, de connectie tussen architect Jan Robijn en Johan als eigenaar van dit ‘geheel der gevels’ is dan ook evident: hun voorliefde voor stijlvol bouwen en grote aandacht voor detaillering. Hanneke vertelt: “wij konden deze mooi gelegen kavel gelukkig bemachtigen; op deze plek waren voorheen een vrij forse garage/ automobielbedrijf en enkele oudere woningen gevestigd. Aanvankelijk wilden we het geheel met één woning vullen en zochten we eerst naar woningen die we mooi vonden en die hier zouden passen in het straatbeeld. Toen al was Z-Wonen ons met meer woningen en hun stijl opgevallen. Ook een zakenpartner van Johan had Jan Robijn/ Z-Wonen aanbevolen…” Architect J.R. zit vlak naast ons tijdens het interview dus we kunnen hem deze ontstaansgeschiedenis ook in eigen woorden laten vertellen: “wij kenden elkaar via de bouwwereld inderdaad. In nauwe samenspraak met eigenaars Johan, Hanneke en Pieter (de Munnik van Z-Wonen) wilden we op deze unieke plek, in een fraaie winkelstraat ‘op stand’ in het Westland iets met chique en iets ruims realiseren maar ook iets dat geheel in de toon en stijl van de buurwoningen en deze straat zou passen. Die stijl is classicistisch maar daarvoor hoef je een frisse kijk en moderne visie niet uit de weg te gaan. Uiteindelijk bleken de wensen van de bewoners, onder andere strenge symmetrie en klassieke uitstraling maar ook een gevoel van romantiek, mede door de beschikbare, forse totale frontbreedte, ruimte te laten voor het idee van twee verschillende bouwvolumes aan de buitenkant. Dit zelfs met een (eventueel weer te splitsen) ideale binnenruimte die over twee woningen verdeeld kon worden. Vanaf de straatkant en overigens ook van de tuinkant gezien, zie je dus twee woningen, een romantisch woonhuis in lichte kleur met een streng symmetrische ‘patriciërswoning’ ernaast. Zodoende konden genoeg kamers getekend worden en is bijvoorbeeld de grote eetkeuken geheel ondergebracht binnen de romantische kant en veel andere kamers in het klassieke deel en/of op de verdiepingen. Achter zijn nog een veranda bij dit klassieke huis en zelfs nog een garage/veranda aan de romantische kant. De uitdaging was dus: wat past goed in het straatbeeld en hoe vertalen we dat in het interieur. Johan is werkelijk een kei in de stijlelementen en hij heeft daar ook precies de juiste vakmensen bij gevonden! Ook hier complimenten voor tekenaar Leendert Kievit (Z-Wonen) en uitvoerder/bouwbedrijf Zwarts uit Naaldwijk!” Nu we toch aan het uitdelen zijn: alle lof ook uiteraard ook voor Jan Robijn zelf, die wij inmiddels kennen als grootmeester in het aanbevelen van zijn ontwerp bij de betreffende commissies en het vinden van oplossingen als het gaat om ruimtewinst maar zeker ook in zijn frisse ontwerpstijl, mét behoud van alle respect voor klassieke uitgangspunten.

Feilloze detaillering
Op deze manier werkend konden alle bewonerswensen worden gehonoreerd en werd dit ‘dubbeldesign’ een heuse verrijking voor de gemeente, die overigens zeer content is met wat er nu pronkt! Wij moeten helaas volstaan met vermelding van wat ons meteen opvalt. Dat is de strakke symmetrie van het hoofdgebouw natuurlijk en de vlotte integratie van de ‘tweede’ woning. Het metselwerk dan, met een prachtige, sobere steen, auberginekleurig en in strak kruisverband gemetseld, met lichtgrijze knipvoeg afgewerkt. Dat is een boel werk geweest maar… het loont! Scherpe hanenkammen, uitkomende zuilen en rijke toepassing van echte blauwsteen (met fossieltjes!). Functionele luiken, houten roeden, prominente goot-sierlijsten met zinken toepassingen uiteraard. Niets is op een koopje gegaan maar dat zien de ware bouwliefhebbers dan ook meteen. “Johan was wel streng voor de bouwlieden maar hij is echt een perfectionist als het gaat om de details”, lacht Hanneke en zoals ook de fotografie bewijst: hier is het gegaan zoals het eigenlijk moét gaan. Opvallend zijn verder nog de gemetselde, keramisch gekleurde raamdorpels van de ‘lichte’ woning maar ook de veranda aan het herenhuis met ‘hoge lichten’ die beschutten tegen de wind en zo perfect aansluiten bij de woning. Op het forse dak liggen blauw gesmoorde keramische dakpannen en we tellen bij de hoofdwoning al zes dakkapellen. Over details gesproken: de chique eikenhouten voordeur met lichtend religieus symbool erin verwerkt is al meteen een graadmeter voor de aandacht die de bouw van dit geheel heeft gekregen. Binnen komend (via het hoofdgebouw) valt direct een prachtige vide met lichtkap in het dak bij het monumentale trappenhuis op. Een bijna patina-groene trap die er trouwens zélf ook mag zijn… mmm heerlijk zo’n entree; gewoon even stilstaan, naar boven turen en… genieten. Wij beseffen: dit is ongetwijfeld iets duurder geweest dan gemiddeld allemaal… maar dan heb je ook iets moois!

Perfect passend
Tot slot nog een paar technische weetjes: (bijna vanzelfsprekend) is dit dubbelhuis volledig traditioneel gemetseld, er is eerst nog een prefab kelder geplaatst. Er is flink geheid en de bouw van deze dubbelslag heeft ruim een jaar geduurd, da’s nog best rap. Aan de tuinkant bij de romantische woning is nog een flink stuk ‘praktische bebouwing’ bijgekomen, in slim Z-wonen karakter dus wel geheel in stijl. Er zijn vier schoorstenen ‘for the looks’ al zijn die lang niet allemaal nodig, het oog wil ook wat. De hoge raampartijen hebben echte roeden, verder zij ook alle hardhouten deuren en kozijnen via eigen timmerwerk van bouwbedrijf Zwarts tot stand gekomen. Voor de deur(en) staat zelfs een geheel in eigen stijl ontworpen hardstenen hekwerk. Als we in dit prachtige woonhuis via de patriciërswoning binnenkomen verdwalen we trouwens al bij het trappenhuis, via de chique voorkamer komen we in een warme huiskamer, er is een mooie overgangsruimte met tuinzicht en dan een riante woonkeuken. Dan zijn we plotseling aan de romantische kant terechtgekomen en nu toch echt de weg kwijt. Die gezellige kinderclub kan hier ook heerlijk de weg kwijtraken maar zij zullen steevast lachend teruggevonden worden, dat moge duidelijk zijn. Naast de gezellige en warme uitstraling geeft het interieur ook een ‘historisch’ gevoel. Alsof dit alles al veel langer bestaan heeft. En dat doet het eigenlijk ook, in elk geval in het creatieve brein van een trotse en tevreden glimlachende Jan Robijn, die op zijn beurt besluit met: “het mooiste hier is nog dat alle gedachten tijdens het hele proces samen één kant opgingen: de goede kant!”

Bekijk de foto's