Van stadswoning naar een huis in het buitengebied

Bron: kavel&huis

Een bordje te koop in de voortuin van een oude boerderij gaf aanleiding om heel anders te gaan wonen. 

Van stadswoning naar een huis in het buitengebied. Voor Lian en Bert uit Hellevoetsluis was het een uitdaging. Maar ook voor de architect. Een goed voorbeeld hoe je met respect voor de oorspronkelijke bebouwing een stijlvol comfortabel huis kunt te maken.

Een hond komt blaffend op ons af als we het erf oprijden. “Hij doet niets” wordt er geroepen. We geloven het. Via de zij-ingang betreden we het huis. Binnen zitten we aan de grote keukentafel. Samen met de bewoners Lian en Bert. Aan tafel zit ook Pieter de Munnik. Hij is bureau-manager bij Z-Wonen, het architectenbureau.

Bert: “We woonden eerder ook in Hellevoetsluis, in het centrum. Heel anders dan waar we nu wonen. We waren helemaal niet op zoek naar een ander huis. Ik reed bij toeval langs een oud boerderijtje. Er stond een bord te koop in de tuin. Een bijzondere plek, dichtbij Hellevoetsluis en toch buiten. Ik ben samen met Lian gaan kijken. Zij was minder enthousiast dan ik. We waren het wel eens over de plek. Maar om een beeld te krijgen hoe hier een comfortabel huis te bouwen had je heel veel fantasie nodig. We zijn met de verkopende makelaar gaan kijken. Er zat tien hectare grond bij. Wel een beetje veel vonden we. Dat probleem werd snel opgelost. Een boer wilde de grond graag kopen. Er bleef toen nog zo’n hectare over. Een goede deal. Toen ging de ontwikkeling in een stroomversnelling. We kwamen in contact met Jan Robijn, de architect van Z-Wonen.”

Lian: “We hadden vrij snel een klik met Jan. Als je gaat bouwen moet je met een architect op één lijn zitten anders werkt het niet.”

Bert: “Het was voor ons de eerste keer dat we een huis lieten bouwen. We hebben ons georiënteerd door huizen die door het architectenbureau ontworpen zijn te bekijken. Daardoor kregen we langzamerhand ideeën voor ons nieuwe huis”.

Lian:” We wilden een grote keuken als middelpunt. Alle ruimtes moesten qua formaat op elkaar zijn afgestemd. Voor ons een flinke slaapkamer met badkamer. Twee slaapkamers met aparte badkamers voor de kinderen. En een grote leefruimte.”

Pieter de Munnik: ”Lian en Bert hadden hun ideeën op papier gezet. Wij hebben op basis hiervan de eerste schetsen gemaakt. De oude boerderij hebben we als uitgangspunt genomen. Niet alles plat gooien, maar op basis van het bestaande een ontwerp maken. Het karakteristieke voorhuis zouden we laten staan. Maar dat moest wel worden gerestaureerd. De schuur achter het voorhuis wilden we in het ontwerp voor het huis betrekken en opnieuw bouwen. Met gepotdekselde houten gevelbekleding. In de bouwstijl van de Zuid-Hollandse eilanden en Zeeland. Achter de boerderij stond een houten wagenschuur. Die wilden we als basis gebruiken en in het totale ontwerp betrekken.”

Bert:”De bouwvergunning ging niet zonder slag of stoot. We hebben een aantal discussies gevoerd met de gemeente. Deze wilde bijvoorbeeld een schilddak, terwijl in het ontwerp een zadeldak was getekend. We hebben toen twee maquettes laten maken. Eén met schilddak en één met zadeldak. Men koos uiteindelijk voor het laatste.”

Pieter:”Toen het bouwplan akkoord was heb ik de bouw- en constructietekeningen gemaakt. Het nieuwe gedeelte moest binnen het oude raamwerk passen.”

Bert: “We wonen hier nu een aantal jaren. Het is een groot huis van zo’n 1400m3. Maar je hebt niet het gevoel dat je erin verdwaalt. Zoals we wilden, moesten alle ruimtes qua formaat op elkaar zijn afgestemd. Dat is gelukt. Het is een heerlijk leefhuis. Een warme deken.”

Rondje om het huis

Samen met Jan Robijn – de architect – lopen we om het huis.

Jan: “Als je naar het huis kijkt, zit er duidelijk de structuur in van de oude bebouwing. Het is een compositie geworden van een aantal bouwvolumes. De materiaalkeuze is gebaseerd op de oude boerderij. Het voorhuis hebben we gerestaureerd, daklijsten en de zogenaamde ‘makelaar’ op de geveltop weer hersteld. Achterop het erf stond vroeger een wagenschuur. De karakteristieke grote wagendeuren hebben we, nu als glazen gevel, terug laten komen. Ik kan met genoegen naar het huis kijken. Het geheel heeft een rijke uitstraling.”

Lees verder

Bekijk de foto's